Aşure Tarifi

MALZEMELER

2 SU BARDAĞI  BUĞDAY
1 SU BARDAĞI  KURU FASULYE
1 SU BARDAĞI  NOHUT
2 SU BARDAĞI  KURU KAYISI
YARIM  SU BARDAĞI SARI ÜZÜM
15 ADET KURU İNCİR
50 GR KUŞ ÜZÜMÜ
2 ADET  PORTAKALIN KABUĞU
3,5 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
YARIM  SU BARDAĞI SÜT                          

SÜSLEMEK İÇİN
1 SU BARDAĞI FINDIK
15 ADET CEVİZ
1 ADET  NAR
10 GR TARÇIN
50 GR ANTEP FISTIĞI

YAPILIŞI
1 gece önce buğdayı ve kuru fasulyeyi sıcak suda ıslayalım.
Nohudun içine tuz ilave edip sıcak suda ıslayalım.
Nohudun suyunu değiştirip 1 saat haşlayalım.
Kuru fasulyenin suyunu değiştirip 15 dakika haşlayalım ve nohudu ayrı tencerelerde haşlayalım. İncirleri küçük küçük doğrayın. Sıcak suda bekletip ve suyunu süzelim.
Kuş üzümlerini sıcak suda bekletip suyunu süzelim.
Kayısıları küçük küçük doğrayıp 2 su bardağı suda şişene kadar haşlayalım. (sıcak suyunu dökmüyoruz)
Sarı üzümleri 1 su bardağı suda şişene kadar haşlayalım. (sıcak suyunu dökmüyoruz)
Buğdayı bol suda yıkayıp suyunu süzelim.
Buğdayı, haşlanmış nohudu ve haşlanmış kuru fasulyeyi düdüklü tencereye koyalım.
İçine 7 su bardağı suyu ilave edelim ve 30 dakika haşlayalım.
Düdüklü tencerede haşlanan malzemeleri tencereye boşaltalım.
Sonra tekrar 7 su bardağı su ilave edip 15 dakika daha orta ateşte kaynatalım.
Daha sonra toz şekeri ilave edip kaynatalım.
Aşuremiz toplamda 35 dakika kaynadıktan sonra sarı üzümleri ve suyuyla birlikte kayısıları ilave edelim.
Aşurenin kaynama süresi 50 dakika olduğunda sütü, incirleri ve portakal kabuğu rendesini ilave edip karıştıralım.
Kaynama süresi 1 saat olduğunda üzümlerini ilave edip ocaktan alalım.
Aşuremizi kaselere paylaştıralım.
Üzerlerini ceviz, nar, fındık, tarçın ve antep fıstığı ile süsleyip servis yapalım.
Afiyet olsun.